Nieuws

Nieuwtjes en wetenswaardigheden

NIEUWSBRIEF Afdeling Soest

Regelmatig informeren we onze vrijwilligers over het wel en wee van onze afdeling via een Nieuwsbrief.

In juli 2022 is de laatste nieuwsbrief verschenen, waarin we zowel naar het verleden als zeker ook naar de toekomst kijken.

Er worden plannen ontwikkeld om ook over 5 jaar nog steeds diezelfde afdeling te zijn voor zowel deelnemers als voor de vrijwilligers en waarvan iedereen deel wil uitmaken.

Veel leesplezier.

Willeke Alberti zingt in Hoevelaken voor de Zonnebloem

De Zonnebloem maakt al meer dan 70 jaar het verschil voor mensen met een beperking. De afdeling in Hoevelaken bestond afgelopen november 25 jaar, maar door de toen geldende coronamaatregelen moest het feest uitgesteld worden. En een feest was het. Op 10 juni waren bijna alle gasten en vrijwilligers aanwezig tijdens een feestelijke middag met niemand minder dan Willeke Alberti.

Mystery guest

Dat Willeke Alberti kwam optreden was een groot geheim, want tot het laatste moment was ze de mystery guest van de middag. Een welkome gast, want gasten en vrijwilligers genoten enorm van de klassiekers die ze zong én van haar warme persoonlijkheid. Van de twee motten in haar oude jas, tot aan Ome Jan en De glimlach van een kind; haar optreden zat vol herkenbare nummers en vergeten anekdotes. De grand dame van de Nederlandstalige muziek liep door de zaal en maakte met iedereen persoonlijk contact, wat het een onvergetelijke middag maakte.

Duofiets

Tijdens het jubileumfeest werd ook de nieuwe duofiets gepresenteerd. Dankzij een samenwerking met het Gastenhuis in Hoevelaken, donaties van de Lionsclub, Wim van de Veen uitvaartzorg en de lotenverkoop van De Zonnebloem kon de aankoop van de fiets gerealiseerd worden. Eenieder in het dorp die hier gebruik van wil maken, kan dat doen. Waardoor De Zonnebloem een centrale rol binnen het dorp Hoevelaken vervuld.

Cheque van de burgemeester

Natuurlijk was Burgemeester Renkema van de gemeente Nijkerk (waar Hoevelaken onderdeel van is) ook uitgenodigd. Maar door verplichtingen elders kon hij het feest niet bijwonen. Daarom was hij enkele dagen voor het jubileumfeest bij de ledenvergadering van De Zonnebloem afdeling Hoevelaken. Hier sprak hij zijn waardering uit voor het mooie werk wat De Zonnebloem lokaal doet en overhandigde hij namens de gemeente een cheque ter waarde van 250,- euro.

Blijvende herinnering

De Zonnebloem verbindt mensen met elkaar. Dat bleek tijdens dit jubileumfeest des te meer. Gasten en vrijwilligers hebben genoten van het eindelijk weer eens met elkaar kunnen zijn. Om te vieren, herinneringen op te halen en te genieten. Met elkaar te zingen, te eten, te praten en de komende jaren ook met elkaar te kunnen fietsen. Omdat de duofiets een blijvende herinnering is van het 25-jarig jubileum.

Wat de krant erover schreef

Imago- en behoefteonderzoek (potentiële) deelnemers

Nationaal bureau: 24 mei 2022

Op 1 juni start de Zonnebloem met een nieuw imago- en behoefteonderzoek onder potentiële en huidige deelnemers. Het doel van het onderzoek is om te achterhalen hoe de Zonnebloem zich (nog beter) kan positioneren en kan inspelen op de behoeftes van deelnemers. Voor het online onderzoek worden 10.000 tot 15.000 (potentiële) deelnemers benaderd. In 2019 heeft de Zonnebloem een vergelijkbaar Imago- en behoefteonderzoek uitgevoerd onder (potentiële) deelnemers. De resultaten zijn via diverse online bijeenkomsten met afdelingen en vrijwilligers besproken. Door corona was het erg lastig om met de uitkomsten aan de slag te gaan. Inmiddels is er veel veranderd en is het aantal deelnemers tussen 2019 en 2021 gedaald van 91.000 naar 85.000. Daarnaast blijft de gemiddelde deelnemersleeftijd al jarenlang stijgen. De gemiddelde leeftijd onder afdelingsdeelnemers is 81 jaar en onder vakantiedeelnemers 75 jaar. 

Toekomstbestendig

Uit onderzoek onder het Nederlandse publiek blijkt dat de Zonnebloem vaak wordt geassocieerd met ‘oude mensen’ en ‘een boot’. Om als vereniging toekomstbestendig te blijven is het belangrijk dat de Zonnebloem belangrijk is en blijft voor mensen met een lichamelijke beperking. Het nieuwe Imago- en behoefteonderzoek moet hiervoor handvatten bieden.  

Resultaten

De (potentiële) deelnemers ontvangen 1 juni een uitnodiging per e-mail om deel te nemen aan het onderzoek. Het onderzoek loopt van 1 tot en met 19 juni. De resultaten worden in de tweede helft van 2022 gedeeld met de hele vereniging. 

30-JARIG JUBILEUM AFD. AMERSFOORT-ZUID

Op zaterdag 14 mei vierde de afd. Amersfoort-Zuid haar 30-jarig jubileum in restaurant Zuiver. Aanwezig waren 32 gasten en 18 vrijwilligers die allen genoten van een feestelijke 3-gangen lunch. Het werd een zeer gezellige en geslaagde bijeenkomst mede door de chique ambiance van dit fraaie restaurant.

Er werden tevens 4 jubilarissen gehuldigd is aanwezigheid van regio-bestuurder Wil Melchers.

Op de foto van links naar rechts: Gerda Hoogland (10 jaar), Dini de Roy (10), Evelien Bos (25) en Gerrit Hoogland (10).

RABO ClubSupport 2022

Vandaag in de post

Beste relatie

Iedereen verdient een club waar je elkaar sterker maakt, waar je jezelf kunt zijn, waar talent de ruimte krijgt en waar gewerkt wordt aan een duurzame wereld. Daarom investeren wij ook dit jaar weer, met Rabo ClubSupport, in lokale clubs en verenigingen. Jullie zijn als club erg waardevol voor ons land. Naast financiële ondersteuning, willen wij clubs en verenigingen ook sterker maken met onze kennis en ons netwerk.

Rabo ClubSupport
Met onze bijdrage van kennis, netwerk en financiën hebben jullie de mogelijkheid mooie maatschappelijke bestedingsdoelen te realiseren. Denk aan het opzetten van trainingsprogramma’s voor gehandicapten, verduurzaming van het clubhuis, gezond voedsel in de kantine, het aanbieden van re-integratie cursussen of workshops over ledenwerving en digitalisering. Zo zetten we ons netwerk in om clubs van elkaar te laten leren en bieden we onze kennis om jullie verder te helpen.

Inschrijfperiode start in mei
De inschrijfperiode voor de stemcampagne Rabo ClubSupport start dit jaar op 16 mei, vanaf dat moment kun je jouw club inschrijven. Inschrijven kan tot en met 14 juni. De stemperiode organiseren we na de zomervakantie, van 5 tot en met 27 september. Zo heb je alle tijd om je hierop voor te bereiden en leden te informeren om te gaan stemmen.

Meedoen
Binnenkort ontvang je van ons een persoonlijke uitnodiging met inschrijfcode, hou je mailbox in de gaten!

Met vriendelijke groet,

Directeur coöperatieve Rabobank
Denise Notenboom

Warm aanbevolen voor afdelingen die hier nog niet aan mee doen

Eerste Zonnebloem-lot 2022 in Hoevelaken

28 april 2022 door D. Hempenius

Gisteren kocht Suzan Steltenpool als voorzitster van Hartje Hoevelaken het allereerste Zonnebloem-lot van 2022 in Hoevelaken.

Doel van de lotverkoop

De opbrengst van de loten heeft dit jaar twee doelen: een duofiets en een boottocht over de Vecht. Met de duofiets wordt het makkelijker om in tweetallen een fietstochtje te maken. We hopen dan ook dat we dit kunnen realiseren en over een tijdje gasten en vrijwilligers samen kunnen genieten van een mooie fietstocht in en rond Hoevelaken. De boottocht over de Vecht staat gepland in september. Na twee jaar pandemie kijken we hier natuurlijk ontzettend naar uit.

Loten kopen

Koopt u ook loten en helpt u ons zo om deze twee mooie doelen te realiseren? Loten kosten 2 euro per stuk en zijn rechtstreeks te koop via bestuur en vrijwilligers, en online via https://www.zonnebloem.nl/loten/p/a00458